wereldfotoalbum.nl

Foto’s ontwikkelen in je eigen badkamer: het kan

Foto's ontwikkelen

Heb jij ooit je eigen foto’s ontwikkeld? Ik kan je vertellen dat het ontzettend leuk is om te doen. Met de juiste middelen kun jij in je eigen badkamer ook foto’s ontwikkelen. Daar heb je ontwikkelaar, stopper en fixeer voor nodig, een rode lamp, en genoeg ruimte in je badkamer. Voor het ontwikkelen van foto’s kun je ook het beste een vrijstaand bad hebben staan, zodat de foto’s goed van alle kanten kunnen drogen. Vervolgens kun je je foto’s aan je badkamerspiegel hangen of er op plakken. Dan ben je een echte fotograaf!

Als eerste

De makkelijkste soort fotofilm om zelf te ontwikkelen is klassieke zwart-witfilm. Hier kun je zelf het meeste mee doen zonder dat het al te ingewikkeld wordt. De volgende stap, en het allerbelangrijkste aan je eigen foto’s ontwikkelen, is dat je zorgt dat je badkamer volledig zwart en donker is van binnen, behalve een rode lamp. Een rode lamp kun je gebruiken als je lichtbron omdat het licht niet reageert op de ontwikkelaar.

Het ontwikkelen zelf

Je doet je film in een ontwikkeltank of spoel. Daarna doe je water in een mengkom. Ook voeg je ontwikkelaar toe. Het is heel belangrijk dat de combinatie van deze twee dingen precies op de juiste temperatuur is, en dat is 20 graden. Anders ontwikkelt je film niet goed. Zodra je dit op temperatuur hebt doe je het in de spoel. Je draait de spoel rond. Hoe lang je moet ontwikkelen is afhankelijk van de ontwikkelaar en je film. Daarna doe je het ding in een stopbad zodat hij niet verder door ontwikkelt. Het fixeren gebeurt daarna, daarmee eindig je dat proces. Fixeren moet 10 minuten lang, waarbij je de eerste minuut continue draait en daarna elke minuut drie keer. Het fixeermiddel kun je hergebruiken. Nu hang je alles te drogen boven je vrijstaande bad en hopelijk heb je zo je eigen foto’s ontwikkeld!

Het resultaat

Het zal een paar keer oefenen zijn, maar als je het eenmaal te pakken hebt wordt het ontwikkelen van je eigen foto’s heel makkelijk. Je moet net als bij autorijden de handelingen automatiseren. Plak je ontwikkelde foto’s vervolgens aan je spiegel voor dat echte thuis-ontwikkel-gevoel. Daarvoor moet je wel een badkamerspiegel kopen, als je die nog niet had. Mensen die bij je langs komen zullen onder de indruk zijn van je zelf ontwikkelde foto’s, en die zullen het vast ook willen leren. Het is leuk en aanstekelijk.

Mobiele versie afsluiten